Slabá koruna ´zrazí´aj sporiace štátne dlhopisy

24.11.2013 Celý región

Praha 24. novembra (TASR) - Menové intervencie Českej národnej banky (ČNB) majú negatívny vplyv aj na výnosy zo štátnych sporiacich dlhopisov.

Ministerstvo financií pritom tento mesiac predalo v rámci tzv. "vianočnej emisie" dlhopisy za 21,3 miliardy korún (781,42 milióna eur). Informoval o tom český portál aktualne.cz.

Oslabená koruna má podľa prognózy ČNB zvýšiť infláciu v roku 2014 z pôvodne predpovedaných 0,6 % na 1,3 %. To by stále bola tretia najnižšia priemerná ročná inflácia v histórii samostatného Česka. Rozdiel sedem desatín percentuálneho bodu ale znamená, že reálny výnos sporiacich dlhopisov v prvom roku tejto investície klesne z -0,1 % na -0,8 %.

Výnimku tvoria protiinflačné dlhopisy, ktoré vložené prostriedky zhodnocujú práve o mieru inflácie a o bonusových 0,5 %.

Pri zvyšných typoch dlhopisov, ako sú trojročný prémiový, päťročný kupónový a päťročný reinvestičný, rastie výnos v čase a vyššia inflácia pre ich držiteľov znamená, že sú viac nútení držať dlhopis po celé obdobie jeho splatnosti. V prvom roku si totiž všetky tri pripíšu len 0,5 % a ak inflácia vystúpi na prognózovaných 1,3 %, bude reálny výnos z týchto dlhopisov -0,8 %.

Na každých 100.000 Kč investovaných do dlhopisov tak pripadne strata 800 Kč. Na druhej strane, keby ležali na bežnom účte v banke, bola by hypotetická strata z nich ešte väčšia, celých 1300 Kč.

Ak sa inflácia v Česku v najbližších rokoch "neodtrhne z reťaze" a bude pokračovať len vo veľmi miernom raste, potom by sa do konca obdobia splatnosti mala hodnota financií vložených do dlhopisov aspoň mierne zhodnotiť.

Trojročný prémiový dlhopis sľubuje pred zdanením priemerný ročný výnos 2,30 %, päťročný kupónový 2,73 % a päťročný reinvestičný 2,98 %.
 

Vyberte región